Záchranári spomínali na obete pádu vrtuľníka v Mlynickej doline

03.07.2008 Poprad

Vysoké Tatry 3. júla (TASR) - Pamiatku kolegov, ktorí prišli o život pri tragickej nehode vrtuľníka počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách v júni 1979, pripomenuli si dnes členovia Horskej záchrannej ...
Na mieste tragédie zapálili sviečky. Na pietnej spomienke bol aj dlhoročný záchranár "tatko" Ladislav Janiga, ktorý nehodu prežil rovnako ako jeden z členov posádky vrtuľníka MI-8.
Tragédia sa odohrala v pondelok 25. júna 1979 popoludní. Dispečing HZS dostal výzvu na záchranársky zásah v oblasti Bystrého sedla v Mlynickej doline, kde nemecká turistka spadla na snehovom poli a pravdepodobne si zlomila nohu. Záchranári po prílete však zranenú na ohlásenom mieste nenašli. Pilot sa preto rozhodol vysadiť skupinu záchranárov, ktorí mali za úlohu turistku nájsť a ošetriť.
Na konci Mlynickej doliny však vrtuľník narazil spodnou časťou do skál, nasledoval pád a výbuch. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. "Tatko" Janiga, ktorý opísal svoj životný príbeh v knihe Návrat do hôr, strávil v nemocnici viac ako tri mesiace.
 

Vyberte región